Czas na Herbatę – przepisy

HERBACIANA OPOWIEŚĆ WIGILIJNA

Składniki:

1 stołowa łyżka czarnej herbaty Opowieść wigilijna
pomarańcza
goździki
gwiazdki anyżu
cukier trzcinowy

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty oraz gwiazdkę anyżu zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C.

Herbatę zaparzamy 3 minuty pod przykryciem, po tym czasie oddzielamy liście od naparu.
3. Pomarańczę kroimy w plastry i nadziewamy goździkami.
Do zaparzonej herbaty wrzucamy plastry pomarańczy z goździkami.

ZIMOWY GRZANIIEC

Składniki:

1 stołowa łyżka kompozycji Grzaniec Galicyjski
150 ml czerwonego wina
kilka plasterków pomarańczy
anyż i laska cynamonu do dekoracji

Sposób przygotowania:

1. Zaparz 1 łyżkę stołową kompozycji Grzaniec Galicyjski w 1/3 szklanki lub kubka wody o temperaturze ok. 95 stopni C.

W tym samym czasie podgrzej czerwone wino do temperatury 50-60 stopni C.
Po około 5 minutach napar z herbaty dolej do podgrzanego wina.
Dodaj plasterki pomarańczy – jednym z nich możesz przyozdobić szklankę (kubek). Jeśli chcesz, udekoruj całość laską cynamonu i kilkoma gwiazdkami anyżu.

ORIENTALNE ROZGRZANIE

Składniki:

1 stołowa łyżka herbaty czarnej Masala Chai
plasterki cytryny
rodzynki
miód z cynamonem

Sposób przygotowania:
1. 1 łyżeczkę herbaty Masala Chai zalewamy 200ml wody o temperaturze 95 stopni C.

Susz zaparzamy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy liście od naparu.
Na koniec dodajemy do niego garść rodzynek, plasterki cytryny oraz miód z dodatkiem cynamonu.

SUSZ WIGILIJNY

Składniki:

1 stołowa łyżka kompozycji owocowej Winter Chai
2 suszone śliwki
miód z imbirem

Sposób przygotowania:
1. Do kubka wrzucamy suszone śliwki

Dosypujemy do kubka ze śliwkami 1 łyżeczką herbaty Winter Chai i zalewamy 250ml wody o temp. 95 stopni C.
Parzymy przez około 3 minuty pod przykryciem, a następnie oddzielamy susz od naparu.
Na koniec dodajemy do niego miód wedle uznania.

HERBACIANE CIASTECZKA ŚWIĄTECZNE

Składniki:

300 g miodu
ok. 600 g mąki pszennej
200 g cukru
1 jajko (+ jajko do posmarowania)
1/2 szklanki mocnej esencji z herbaty Zimowy czar (z siedmiu łyżeczek)
4 łyżeczki przyprawy do pierników
1,5 łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Miód utrzyj z cukrem, następnie dodaj jajko i ponownie utrzyj. Dodaj przestudzoną esencję z herbaty Zimowy czar, sodę, sól oraz przyprawę. Wymieszaj. Stopniowo dosypuj mąkę aż do uzyskania elastycznego, lekkiego i łatwo odklejającego się od rąk ciasta. Przełóż je do miski, natrzyj olejem i przykryj ściereczką. Ostaw na 4–5 godzin.
Rozwałkuj ciasto na grubość ok. 5 mm, następnie wykrawaj foremkami ciasteczka. Jeśli chcesz później zawiesić je na choince teraz zrób w nich dziurki. Przełóż je na blaszkę wyłożoną papierem i posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz w temperaturze 180°C na środkowej półce piekarnika do lekkiego zarumienienia. (10–15 minut). Ciastka studź na kratce, a następnie przełóż do szczelnego słoika i przechowuj do zmięknięcia (2–4 tygodnie).
Ciasteczka ozdabiaj przed podaniem, najlepiej gdy już będą miękkie. Możesz wykorzystać do tego lukier (np. połączony z dowolnymi barwnikami), roztopioną czekoladę i różne posypki.

HERBACIANY PIERNIK

Składniki:

1 szklanka mocnego naparu z herbaty Christmas time
3 szklanki mąki
1 szklanka miodu
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki cukru (lub do smaku)
5 jajek (L)
2 łyżeczki sody
przyprawa do pierników
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
słoik konfitury pomarańczowej
Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę
2 gorzkie czekolady (200 g)

Sposób przygotowania:

Jajka utrzyj z cukrem na białą masę. Dodaj olej oraz przestudzony napar z herbaty Chwila przy Kominku. Wymieszaj. Suche składniki połącz ze sobą i dodaj do mokrych składników. Jeszcze raz dokładnie wymieszaj.
Foremkę wysmaruj masłem lub olejem, wysyp bułką tartą. Piekarnik nagrzej do 180°C, użyj funkcji góra-dół. Wyłóż ciasto do foremki, odczekaj 10 minut i po tym czasie wstaw do piekarnika. Piecz ok. 60 minut, do suchego patyczka. Upieczone ciasto ostudź na kratce.
Przekrój piernik na pół i przełóż konfiturą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Gdy już się roztopi dodawaj stopniowo sok z Cytrynek z wanilią, do uzyskania odpowiadającej Ci gęstości. Czekolada nie może być zbyt rzadka. Delikatnie przestudzoną czekoladą posmaruj ciasto. Na wierzch wyłóż Cytrynki z wanilią od Czas na Herbatę.